Wednesday, 5 July 2017

RESEPI BUTTER CHICKEN

Holla! Today Eryn nak share resipi Butter Chicken 😋 So can we start now? Firstly, mestilah kena ada bahan bahan dia kan? Okay list bawah ni semua bahan yang kita perlukan okay!



Bahan bahan:

2 keping ayam thighs (boneless) - potong kecil
2 sb butter
1 sb cili merah - cincang
2 chili padi - cincang
1 pelepah daun kari
Beberapa keping cheese
230 ml susu cair - ikut kepekatan disukai
Secubit serbuk perasa ayam Knorr - opsyenal
Garam
Serbuk lada hitam

Bahan perap:

1 sk garam
1/2 sb sugar
2 sk serbuk kari
1 sb tepung gandum
1 telur

Lepas bahan bahan semua dah sediakan, kita dah boleh start masak yeay! Here we go dengan cara cara dia pula!

- Perap ayam dengan bahan perap selama 1 jam. Masak ayam sehingga 
  kekuningan di dalam non stick pan. Angkat dan ketepikan.

- Panaskan kuali dengan butter. Tumis chili dan daun kari sehingga     wangi.

- Masukkan susu cair dan masak sehingga mendidih. Masukkan pula       cheese.

- Masukkan Knorr chicken powder, serbuk lada hitam, garam dan gula     secukup rasa.

- Masukkan ayam tadi dan masak seketika kerana tepung yang ditabur     pada ayam akan memekatkan kuahnya, Jika terlebih pedas, tambahkan   sedikit gula. 

Okay done Butter Chicken!


Gambar sendiri bukan gambar google 😂


SELAMAT MENCUBA ✌




No comments:

Post a Comment

RAYA WITH FRIENDS AT IPOH

Hello everyone! Jumpa lagi ya kita? Hehehe jangan jemu pula tau! Kehkehkeh harini I nak story I raya dekat Ipoh dengan kawan kawan kolej. Fu...