Holla! Today Eryn nak share resipi Butter Chicken 😋 So can we start now? Firstly, mestilah kena ada bahan bahan dia kan? Okay list bawah ni semua bahan yang kita perlukan okay!
Bahan bahan:
2 keping ayam thighs (boneless) - potong kecil
2 sb butter
1 sb cili merah - cincang
2 chili padi - cincang
1 pelepah daun kari
Beberapa keping cheese
230 ml susu cair - ikut kepekatan disukai
Secubit serbuk perasa ayam Knorr - opsyenal
Garam
Serbuk lada hitam
Bahan perap:
1 sk garam
1/2 sb sugar
2 sk serbuk kari
1 sb tepung gandum
1 telur
Lepas bahan bahan semua dah sediakan, kita dah boleh start masak yeay! Here we go dengan cara cara dia pula!
- Perap ayam dengan bahan perap selama 1 jam. Masak ayam sehingga
kekuningan di dalam non stick pan. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan kuali dengan butter. Tumis chili dan daun kari sehingga wangi.
- Masukkan susu cair dan masak sehingga mendidih. Masukkan pula cheese.
- Masukkan Knorr chicken powder, serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan ayam tadi dan masak seketika kerana tepung yang ditabur pada ayam akan memekatkan kuahnya, Jika terlebih pedas, tambahkan sedikit gula.
Okay done Butter Chicken!
Gambar sendiri bukan gambar google 😂
SELAMAT MENCUBA ✌
No comments:
Post a Comment